Posted in ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Οι 10 “κακές” συνήθειες που πρέπει… να κοπούν!

Το παιδί, όταν μπαίνει στη ζωή μας, αλλάζει τη καθημερινότητά μας και τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Από απλοί άνθρωποι, όλοι οι γονείς ξαφνικά παίρνουν το ρόλο του δασκάλου, του γιατρού, του προπονητή. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα και εσείς ως γονείς να αφήσετε κάποιες “κακές” συνήθειες πίσω σας… για χάρη του παιδιού σας;;

dc3d3b1a336fbbd51585e31c95f45c83


1. Το κάπνισμα 

Οι γονείς και κυρίως οι μανούλες, καλό θα ήταν να μειώσουν ή ακόμη και να κόψουν οριστικά το κάπνισμα, ιδιαίτερα στους χώρους που βρίσκεται και το παιδί.

Και ο λόγος; Δεν πρόκειται μόνο για θέμα υγείας, αλλά και για το εξίσου σημαντικό ζήτημα του προτύπου που περνιέται στο παιδί μας. Το ερώτημα όμως είναι: Πόσοι φανατικοί καπνιστές καταλήγουν πράγματι να απεξαρτηθούν απ’ το τσιγάρο για χάρη των παιδιών τους;

2. Τους καβγάδες
Μήπως ανήκετε στην κατηγορία του ζευγαριού που καυγαδίζει συχνά και έντονα; Καλό θα ήταν η σχέση σας να κρατιέται σε μια ισορροπία, τα λόγια σας να είναι βελούδινα και ο τόνος της φωνής σας γλυκός, ό,τι κι αν συμβαίνει ανάμεσα σε εσάς τους δύο. Τα παιδιά χρειάζονται ένα ήρεμο κι ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσουν σωστά.

3. Τη σκληρή κριτική
Μην κρίνετε τους άλλους (παιδιά σας, άλλους γονείς) για τα λάθη ή τη συμπεριφορά τους. Αν δεν σας ταιριάζουν, απλά απομακρυνθείτε από δίπλα τους!

4. Να χάνετε την ψυχραιμία σας με όσα σας… εκνευρίζουν!
Και ενώ πριν κάνετε παιδί βγαίνατε ολόκληροι από το παράθυρο του αυτοκινήτου, βρίζοντας με τα χειρότερα λόγια, τώρα, με το παιδί στο πίσω κάθισμα μήπως να το ξανασκεφτόσασταν;  

5. Να λέτε «ναι» σε όλααα
Συνήθως το «ναι» είναι ο μόνος τρόπος σας να εκφράσετε τα συναισθήματά σας προς το παιδί. Λόγω της πολύωρης απουσίας σας από το σπίτι, πολλές φορές νιώθετε φοβερές τύψεις και θέλετε να τα «αποζημιώσετε» με το να μην τους αρνείστε τίποτα. Ξέρετε όμως ότι αυτό είναι λάθος. Δεν το ξέρετε;

6. Να κοιμάστε σε άτακτες ώρες

Δεν χρειάζεται να τηρείτε στρατιωτικό πρόγραμμα, αλλά ένας στοιχειώδης προγραμματισμός είναι απαραίτητος.! 

7. Να βλέπετε τηλεόραση ή να κάθεστε με τις ώρες στον υπολογιστή 
Βλέπετε πολύ τηλεόραση ή “κολλάτε” για ώρες στον υπολογιστή; αλλά από την άλλη λέτε στα παιδιά: «Ξεκολλά επιτέλους απ’ τον υπολογιστή!»; Την επόμενη φορά θυμηθείτε: Τα παιδιά δεν ακολουθούν συμβουλές, απλώς μιμούνται πράξεις.

8. Να ξοδεύετε όσα βγάζετε 
Όταν τα παιδιά μπαίνουν στη ζωή μας, ο σωστός οικονομικός προγραμματισμός είναι απαραίτητος. Πριν τα παιδιά, ο μισθός σας μπορεί να εξυπηρετούσε ανάγκες «πολυτελείας». Ένα παιδί όμως χρειάζεται πολλά…από πάνες και κούνια, μέχρι δίδακτρα για το μελλοντικό πανεπιστήμιο. Επομένως, ο κουμπαράς μπαίνει υποχρεωτικά στη ζωή των γονιών.

9. Να είστε υπερβολικά χαλαροί
Με την υπερβολική ανεκτικότητα και χαλαρότητα, το παιδί δεν μαθαίνει ποτέ να θέτει όρια στον εαυτό του. Έτσι, δεν αναπτύσσει αυτοπειθαρχία και δεν μπορεί να εργαστεί πάνω σε στόχους, που θα το βοηθήσουν να έχει μια χαρούμενη ζωή.

10. Να μη λέτε σ’ αγαπώ!
Αυτές οι δύο μαγικές λέξεις είναι όλα αυτά που είμαστε, όλα αυτά που νιώθουμε για το παιδί μας. Μόνο με υλικά πράγματα  μπορούμε να «χαλάσουμε» και να κακομάθουμε το παιδί και ποτέ με τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα γλυκά λογάκια, την κατανόηση, τη συμπαράσταση και κάθε άλλη τέτοιας μορφής έκφραση αγάπης και στοργής. 

Advertisements

Author:

https://www.facebook.com/christina.ioannou.399 Βιογραφικό: =Απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου. +Μεταπτυχιακός τίτλος (University of Warwick, UK). -Εμπειρία στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. @Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. >Ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικές ημερίδες. ..Συνεχές ψάξιμο. !Αγάπη για δημιουργία, γλώσσα, φαντασία, χρώματα, παιδιά, μουσική και γράψιμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s