Posted in Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΥ!

Ο δρόμος για την ΑΛΗΘΕΙΑ..!!

Ειλικρίνεια: Μια περίεργη υπόθεση για τα παιδιά… Από τη μία ξέρουν ότι πάντα πρέπει να λένε την αλήθεια, από την άλλη η αλήθεια τους πολλές φορές δεν… αρέσει!

Ποίοι είναι λοιπόν οι σωστοί τρόποι για να μάθουμε στο παιδί να είναι ειλικρινές και την ίδια στιγμή σοφό;

Πώς θα μάθετε στο παιδί να είναι ειλικρινές

Ψέματα: Γιατί τα λέει;

Το παιδί επιλέγει να πει ψέματα για πολλούς λόγους: είτε για να αποφύγει τα «μπλεξίματα», είτε γιατί βλέπει τα άλλα παιδιά να ψεύδονται, είτε επειδή οι ίδιοι οι γονείς του το κάνουν. Τέλος, ίσως επειδή έχει προσέξει ότι το ψέμα δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Σκοπός σας λοιπόν είναι…  να πείσετε το παιδί ότι: (α) το ψέμα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση και (β) δεν πρέπει να καταφεύγει σε αυτό για να λύσει κάποιο πρόβλημα.

Έτσι.. Πριν ΘΥΜΩΣΕΤΕ με το παιδί που είπε ψέματα: 1. Σκεφτείτε πως ίσως δεν γνωρίζει ακόμη καλύτερους τρόπους για να διορθώνει τα λάθη του, και 2. Σε συνεννόηση με τον σύντροφό σας, ανακαλύψτε την κατάλληλη μέθοδο κοινής αντιμετώπισης του ψέματος του παιδιού και εξασφάλισης ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό.

**Ποιος είπε ότι η δουλειά του γονιού είναι εύκολη;!

22001-lies-_590_2015_2_16_18_28_36_b

Τα Βήματα προς τον δρόμο της ΑλήΘειας.

(1) Ειλικρινείς γονείς = Ειλικρινές παιδί!

Το παιδί έχει ως παράδειγμα τη συμπεριφορά των γονιών. Άρα, εάν εσείς λέτε την αλήθεια, τότε και το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας! 

(2) Ακούστε… την αλήθεια του.

Από τη φύση του, το παιδί τρέχει να μιλήσει στους γονείς του, εάν κάτι του συμβαίνει. Αν όμως οι γονείς δε δέχονται την αλήθεια του, τότε το παιδί σταματά να το κάνει. Το κλειδί, λοιπόν, είναι να μπορεί να ακούσει ο γονέας την όποια αλήθεια του παιδιού του.

(3) Σεβαστείτε την αλήθεια του.. κι ας μην σας αρέσει!

Αν αυτά που θα σας πει το παιδί δεν σας αρέσουν, αντί να το μαλώσετε, δείτε το σαν μια ευκαιρία για να το διδάξετε και να του δώσετε να καταλάβει το νόημα τόσο του «λάθους» του όσο και του «σωστού» που θα έπρεπε να γίνει.

(4) Ευγένεια..

Οφείλετε να εξηγήσετε στο παιδί: πως άλλο πράγμα είναι η αλήθεια, και άλλο πράγμα το σχόλιο. Είναι προτιμότερο, αν δεν έχει κάτι καλό να σχολιάσει το παιδί, να μην πει τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πει ψέματα, αλλά σημαίνει ότι δεν θα πληγώσει κάποιον χωρίς λόγο.

(5) ΜΙΣΗ αλήθεια ή ΑΠΟΚΡΥΨΗ της αλήθειας = ΨΕΜΑ!!!

Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί ότι αν αποκρύψει την αλήθεια για ένα γεγονός, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ότι δηλαδή η πράξη του ισοδυναμεί με ψέμα. Ο μόνος τρόπος για να το καταλάβει = είναι να συζητήσετε μαζί του τι ακριβώς έχει συμβεί. 

(6) Οι ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ λύσεις!

Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχει, πριν κάνει ένα λάθος που θα το οδηγήσουν στο ψέμα

ΑλήΘειΑ ή ΕπιπΤώΣεις;;

Ακόμη κι αν το παιδί χρησιμοποιεί το ψέμα για να ξεφύγει από μία κατάσταση και όχι για να κάνει κακό ή για να σας στεναχωρήσει, ορισμένες φορές πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις, τόσο για την ίδια την πράξη όσο και για το ψέμα…. Όσο για τη βαρύτητα της επίπτωσης, αυτή πρέπει να είναι ανάλογη της πράξης. 

**Αν και οι περιορισμοί αυτοί δεν θα χαροποιήσουν το παιδί σας, και ίσως να το κάνουν να θυμώσει μαζί σας, βαθιά μέσα του θα εκτιμήσει το ότι είστε πιστοί στα όρια που θέτετε

ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ..!!

Advertisements

Author:

https://www.facebook.com/christina.ioannou.399 Βιογραφικό: =Απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου. +Μεταπτυχιακός τίτλος (University of Warwick, UK). -Εμπειρία στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. @Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. >Ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικές ημερίδες. ..Συνεχές ψάξιμο. !Αγάπη για δημιουργία, γλώσσα, φαντασία, χρώματα, παιδιά, μουσική και γράψιμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s