Posted in Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Κάντε το διάβασμα… ΠαιΧνίΔι!!!!

Στα περισσότερα σπίτια, η ώρα της μελέτης συνδυάζεται με έντονους καβγάδες και μικροεντάσεις. Κι όμως… στο χέρι σας είναι το παιδί να μάθει να διαβάζει τα μαθήματα της επόμενης μέρας με ηρεμία και αποτελεσματικότητα

diab_01_0

Μετά από περίπου οχτώ ώρες στο σχολείο, το παιδί γυρνάει στο σπίτι και το μόνο που θέλει είναι να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει… Όμως σκέφτεται και πάλι το διάβασμα! Και φυσικά προσπαθεί να το αποφύγει, αφού δεν είναι σε θέση να καταλάβει – όπως εσείς – την αξία και τη σημασία της μάθησης. 
Ερώτηση 1.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την άρνησή του για μελέτη; 
Αντιμετωπίστε το πρόβλημα από τη ρίζα, δηλαδή την καθημερινότητα. Είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στο πότε θα γυρίσει από το σχολείο του, πότε θα φάει, πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί. Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ δεν του αφήνει το περιθώριο για να διαφωνήσει μαζί σας!
Ερώτηση 2.
Ποια είναι η ιδανική ώρα για μελέτη; 
Μόλις το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, καλό θα ήταν να ξεκουράζεται για περίπου μία ώρα, και έπειτα να ξεκινάει οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί σκέψη. Μην του ζητάτε να κάνετε επανάληψη λίγο πριν φύγει για το σχολείο ή το βράδυ λίγο πριν από τον ύπνο, γιατί ίσως του δημιουργήσει άγχος.

Ερώτηση 3. 
Πού πρέπει να διαβάζει;
Είναι σημαντικό ο χώρος στον οποίο μελετά το παιδί είναι να είναι σταθερός… όχι τη μία μέρα στην κουζίνα, την επόμενη στο σαλόνι, και την άλλη στο δωμάτιό του.
Η καλύτερη επιλογή είναι:
– ένα γραφείο τακτοποιημένο και καθαρό, με μόνο τα απαραίτητα πράγματα για το παιδί (μολύβια, γόμα, βιβλία, τετράδια κλπ.), χωρίς κάτι το οποίο θα του αποσπάει την προσοχή του.
–  ένα εργονομικό κάθισμα, ώστε να κάθεται άνετα και σωστά,
ο κατάλληλος φωτισμός και
ο σωστός αερισμός του χώρου.
– να περιορίσετε τις ηχητικές παρεμβάσεις που αποσπούν την προσοχή του παιδιού και εμποδίζουν τη συγκέντρωσή του, με μοναδική εξαίρεση ήχου την μουσική. 
Προυποθέσεις για σωστή μελέτη:
Συγκέντρωση: Η συγκέντρωση είναι καταλυτικός παράγοντας για τη σωστή μελέτη. Καλό θα ήταν να μάθετε στο παιδί κάποιες τεχνικές που θα συμβάλλουν στο να ξαναβρεί τη συγκέντρωσή του σε στιγμές που την χάνει, όπως π.χ. βαθιές ανάσες με αργό και ρυθμικό τρόπο, κλείσιμο ματιών έχοντας την πλάτη γυρισμένη στο βιβλίο και μέτρημα έως το 10.
 Education-OpportunitySmall
Σωστή διατροφή και ύπνος: 1. Μικρά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (=> ενέργεια, μνήμη και καλή υγεία). 2. Πριν την έναρξη του διαβάσματος, θα πρέπει να τρώει ένα ελαφρύ γεύμαΟΧΙ στις έτοιμες τροφές, τα γλυκά, τα πατατάκια, τα κρουασάν, τα τηγανητά, τις σοκολάτες κτλ., που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη – ΝΑΙ στις υγιεινές τροφές, όπως ψάρι, φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ψωμί με βούτυρο και μέλι. 3. Ο βραδινός ύπνος είναι σημαντικός για το διάβασμα και την υγεία του παιδιού (=> ξεκούραση του σώματος και του νου, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη).
Και κάποιες πρακτικές συμβουλές…
Τηλεόραση = ο μεγάλος αντίπαλος για το διάβασμα. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα!!
– Δώστε του να καταλάβει τον σκοπό της μελέτης
– Μάθετέ του να μην αφήνει τις δουλειές του (μαθήματα για το σπίτι) μισοτελειωμένες
– Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί. Μην ξεχνάτε πως η προσπάθεια από μόνη της είναι πολύ σημαντική.
– Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να βοηθήσετε το παιδί με τη μελέτη του, αναθέστε τη σε κάποιον άλλον
Μην είστε πολύ πιεστικοί. Προσπαθήστε να κάνετε την ώρα της μάθησης να μοιάζει διασκεδαστική και ευχάριστη, και όχι καταναγκαστικό έργο!
Να δίνετε το καλό παράδειγμα. Αν θέλετε, λοιπόν, το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα, δείξτε του πως κι εσείς το αγαπάτε. 
– Και μην ξεχνάτε!!!! Βοηθάμε τα παιδιά όταν χρειάζεται, αλλά δεν «διαβάζουμε» για αυτά. 
paidi_mathisi_sxoleio
Advertisements

Author:

https://www.facebook.com/christina.ioannou.399 Βιογραφικό: =Απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου. +Μεταπτυχιακός τίτλος (University of Warwick, UK). -Εμπειρία στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. @Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. >Ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικές ημερίδες. ..Συνεχές ψάξιμο. !Αγάπη για δημιουργία, γλώσσα, φαντασία, χρώματα, παιδιά, μουσική και γράψιμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s