Posted in Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΥ!, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Τα «ναι» και τα «όχι» της παραλίας

Το καλοκαιράκι σχεδόν έφτασε… και όλες οι μαμάδες αυτού του κόσμου φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τις ακτίνες του ήλιου και τις βουτιές στην παραλία.images (2)
Από τη μία, οι διακοπές για τα παιδιά σημαίνουν το ΑΠΟΛΥΤΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ στη θάλασσα και ένα ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ μέχρι τελικής πτώσεως. Από την άλλη, για τους γονείς οι διακοπές σημαίνουν κυνηγητό των παιδιών τους, επίσης μέχρι τελικής πτώσεως, σε συνδυασμό με τις γνωστές για όλους μας ατάκες παρακίνησης ή απαγόρευσης, ώστε να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους του καλοκαιριού!!
Ας δούμε λοιπόν, τις πιο συνηθισμένες ΑΤΑΚΕΣ που όλοι οι γονείς λένε στα παιδιά… και πόσο δικαιολογημένες ή όχι τελικά αποδεικνύονται:
«Μην βουτάς με το κεφάλι»
ΟΧΙ!!!
Οι βουτιές… (1) είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν τα παιδιά στο μάθημα κολύμβησης (τα περισσότερα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν κολύμπι), που τα βοηθά ώστε να μπορούν να ελέγχουν σωστά την αναπνοή τους, και ταυτόχρονα (2) είναι και μια από τις μεγαλύτερες χαρές τους όταν βουτούν στο νερό… Εε δεν υπάρχει λόγος να τους τη στερήσουμε!!!!
«Μην πηγαίνεις εκεί που δεν πατάς»
ΟΧΙ!!! 
Αν το παιδί ξέρει να κολυμπά και νιώθει ότι μπορεί να το κάνει, ας το αφήσουμε να φτάσει λίγο πιο βαθιά – χωρίς βέβαια να απομακρυνθεί πολύ –  αρκεί μόνο: (1) να έχουμε συνεχώς το μυαλό μας σε αυτό και (2) να σιγουρευτούμε από πριν πως στη παραλία υπάρχει ναυαγοσώστης.beach-1853442_960_720
Είναι σημαντικό να ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ το παιδί να προσπαθεί γι’ αυτό που σίγουρα κουράστηκε για να πετύχει!!
«Μην μπαίνεις μόνο σου στο νερό»
ΝΑΙ!!!!
Όσο μεγάλο σε ηλικία κι αν είναι ένα παιδί, δεν είναι πάντοτε σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του, σε περίπτωση που βρεθεί σε μία δύσκολη στιγμή (π.χ. ξαφνικό κύμα). ΠΑΙΔΙ-ΣΤΗΝ-ΠΑΡΑΛΙΑΚαλό θα ήταν λοιπόν να κολυμπά μαζί με άλλα παιδιά ή τουλάχιστον να βρίσκεται στην ακτή κάποιος ενήλικας που να το παρακολουθεί!!!
«Βγες έξω αν κρυώνεις»
ΝΑΙ!!! 
Μην περιμένετε να μελανιάσει και να ζαρώσουν τα χεράκια του για να το τραβήξετε έξω από το νερό. Με το πρώτο ρίγος που θα νιώσει, βγάλτε το αμέσως έξω… Κάντε του αμέσως ένα ζεστό ντους και φορέστε του ένα στεγνό μαγιό!
«Μην μπαίνεις στο νερό, μόλις έφαγες»
ΝΑΙ!!!
Μην αφήνετε το παιδί να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι… Είναι τραγικό λάθος! κηκηΚάθε χρόνο, πολλά παιδιά πνίγονται στις θάλασσες ή στις πισίνες, επειδή ακριβώς αγνοούν τις συμβουλές των γονιών ή ξεφεύγουν από την επίβλεψή τους. Έτσι, (1) εξηγούμε στα παιδιά την επικινδυνότητα του να κολυμπάνε αμέσως μετά το γεύμα, (2) τα απομακρύνουμε από τη θάλασσα και (3) περιμένουμε να περάσουν τρεις τουλάχιστον ώρες  από το γεύμα τους.
«Μην βγάζεις το καπέλο σου»
ΝΑΙ!!!
Ο ήλιος και τα προβλήματα πάνε πακέτο!! Είναι τόσο πολύ δυνατός το καλοκαίρι, που το παιδί είναι πολύ πιθανόν να πάθει ηλίαση. kids-beach-sombero-beach-playing-florida-special-needs-11-640x423Ένα ΚΑΠΕΛΟ λοιπόν είναι πάντοτε απαραίτητο αξεσουάρ της παραλίας, αφού: (1) προλαμβάνει τα συμπτώματα της ηλίασης (πονοκέφαλος , καταβολή , πυρετός), και (2) προστατεύει την ευαίσθητη περιοχή του αυχένα από πιθανό  ηλιακό έγκαυμα, αλλά και (3) τα μάτια του παιδιού από το δυνατό φως. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προτιμάμε καπέλα πλατιά, για ακόμη μεγαλύτερη σκιά!!

Πηγή: http://www.imommy.gr/

Advertisements

Author:

https://www.facebook.com/christina.ioannou.399 Βιογραφικό: =Απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου. +Μεταπτυχιακός τίτλος (University of Warwick, UK). -Εμπειρία στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. @Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. >Ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικές ημερίδες. ..Συνεχές ψάξιμο. !Αγάπη για δημιουργία, γλώσσα, φαντασία, χρώματα, παιδιά, μουσική και γράψιμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s