Posted in ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Tα 6 λάθη… του καλοκαιριού!

Χειμώνας… εποχή υποχρεώσεων και φαγητού! Καλοκαίρι… εποχή ξεκούρασης, χαλάρωσης και ατέλειωτου παιχνιδιού.

Τώρα που πλησιάζει το καλοκαιράκι, θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε ώστε να ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ το σωματικό μας βάρος. Γιατί μην ξεχνάτε: το εξαντλητικό παιχνίδι στη θάλασσα, οι απογευματινές δραστηριότητες, οι μη – προγραμματισμένες ώρες γευμάτων και η κατανάλωση ακατάλληλων τροφών, οδηγούν σε μείωση του βάρους. Αντιθέτως, η μείωση της φυσικής άσκησης και η υπερκατανάλωση ακατάλληλων τροφών (π.χ. παγωτών και δροσερών γλυκών) οδηγούν σε αύξηση του βάρους!

Ποια είναι η λύση; Φυσικά η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ… με τρόπο όμως που τα παιδιά δεν θα νιώσουν ότι στερούνται τροφές.

1. Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό!
Ένα πλούσιο πρωινό, το οποίο θα απαρτίζεται από γάλα, δημητριακά και φρούτα θα πρέπει να υπάρχει κάθε πρωί στο τραπέζι της κουζίνας. download (3)Ο λόγος; (α) η μέρα αρχίζει με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο άνθρωπος και (β) η όρεξη ρυθμίζεται για το υπόλοιπο της ημέρας.

2. Ο κανόνας των 5 γευμάτων!
Για να μπορέσουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος να είναι φυσιολογικά, θε πρέπει η κατανάλωση των γευμάτων μας να γίνεται ανά 3 – 4 ώρες.

Ειδικά η έντονη δραστηριότητα του καλοκαιριού, απαιτεί την εφαρμογή του προγράμματος των γευμάτων. Ο λόγος; (α) η ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, (β) η διατήρηση του σωματικού βάρους και του μυϊκού ιστού και (γ) η απαραίτητη πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά.

Και η μικρή έως καθόλου φυσική δραστηριότητα βέβαια απαιτεί το ίδιο προγραμματισμό των γευμάτων. Ο λόγος; ρυθμίζεται η όρεξη και έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων που οδηγεί σταδιακά σε αύξηση βάρους.

3. Τα φρούτα: must!
Κανόνας: 4-5 φρούτα ημερησίως. download (4)Ο λόγος; (α) περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη. (β) Λόγω της εφίδρωσης (συχνός ιδρώτας) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυξάνονται και ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Tip: Ένας έξυπνος και ευχάριστος τρόπος πρόσληψης φρούτων είναι οι σπιτικοί χυμοί φρούτων, είτε της ώρας, είτε της κατάψυξης δίνοντας την αίσθηση της γρανίτας.

4. Σαλάτα; Ο συνοδός μου!

Το φαγητό πρέπει πάντα να συνοδεύεται με σαλάτα. Ο λόγος; τα λαχανικά είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.a08b24fe657c7ef03161a1c7ac74ce99

Tip: Ένας τρόπος για να δελεάσετε το παιδί να φάει λαχανικά είναι να τα κόψετε σε ωραία και παιχνιδιάρικα σχήματα, ώστε το παιδί να βλέπει την κατανάλωση των λαχανικών ως ΠΑΙΧΝΙΔΙ!  

5. Πιείτε νερό…. ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ!
Το καλοκαίρι, η ανάγκη για κατανάλωση νερού αυξάνεται κατά πολύ. Ειδικά τα παιδιά, μια τέτοια περίοδο, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό από εμάς, λόγω της έντονης σωματικής τους ανάπτυξης. Η υψηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό με την έντονη φυσική δραστηριότητα, οδηγεί στην εφίδρωση και συνεπώς, στην ανάγκη για κατανάλωση νερού.Baby girl drinking water

Tip: Ένας τρόπος για μεγαλύτερη κατανάλωση νερού χωρίς παράπονα είναι να βάζετε μέσα στο νερό παγάκια, τα οποία θα’ ναι από χυμούς φρούτων, βελτιώνοντας έτσι τη γεύση του!

6. Παγωτό; Ναι, αλλά με ΜΕΤΡΟ!
Το καλοκαίρι, όλοι μας τρελαινόμαστε για παγωτά και δροσερά γλυκά.. και κυρίως τα παιδιά! Επειδή ακριβώς είναι δύσκολο να απαγορεύσετε στο παιδί να τρώει παγωτά και γλυκά, κυρίως όταν όλοι γύρω τους κάνουν το ίδιο,  θα πρέπει να βάλετε ΟΡΙΑ! Μετριάστε λοιπόν την κατανάλωση των τυποποιημένων γλυκών, και φτιάξτε τα εσείς οι ίδιοι με πιο αγνά υλικά.ftiakste-to-pio-efkolo-kai-oikonomiko-pagoto-mono-me-2-ylika.col-12

Tip: Φτιάξτε ζελέ με χυμό φρούτων και κομμάτια φρούτων ή συνδυάστε το με γιαούρτι που επίσης είναι θρεπτικό και απαραίτητο για την σκελετική ανάπτυξη!

Πηγή: http://www.imommy.gr/

Advertisements

Author:

https://www.facebook.com/christina.ioannou.399 Βιογραφικό: =Απόφοιτος Πανεπιστημίου Κύπρου. +Μεταπτυχιακός τίτλος (University of Warwick, UK). -Εμπειρία στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. @Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. >Ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικές ημερίδες. ..Συνεχές ψάξιμο. !Αγάπη για δημιουργία, γλώσσα, φαντασία, χρώματα, παιδιά, μουσική και γράψιμο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s